– Door Bert

(Tarwevrij, koemelkvrij, veggie)

img_3029

Zelf pizza maken is zalig. bovendien kan je met pizzadeeg nog veel meer doen. Een hartige focaccia maken bijvoorbeeld. Heerlijk op elk moment van de dag: als tussendoortje, met lasagne, als aperitief met wat dips en mozzarella of bij een kom heerlijk dampende soep. En stiekem is het gewoon tof om je gasten of je lief ermee te verrassen. Want iedereen verwacht altijd dat er gigantisch veel werk in kruipt en het erg moeilijk is… maar dat is het dus niet. Het Italiaanse principe heerst: hou het simpel.

Ik zal beginnen met het pizzadeeg, want dat heb ik nog nooit uitgeschreven. Ik maak het met spelt, of een mengeling van spelt- en teffmeel. Vaak wordt in speltbrood of -pizza toch nog tarwe gebruikt. Dat komt omdat spelt en zeker teff zich moeilijker laten bewerken. Ik trek me dat eigenlijk niet aan. Het vergt wat meer geduld om tot het juiste resultaat te komen, maar in the end is’t gewoon hetzelfde.

Pizzadeeg

– 200 g speltmeel

– 100 cl water

– 18 gr verse gist

– 2 el olijfolie

– snuif zout

Strooi het meel op je werktafel, maak een kuiltje en doe daar zout en olijfolie in. Meng de gist doorheen het water en giet het water in je kuiltje. Meng langzaamaan vanuit het midden het meel onder het water en kneed met de hand tot je een mooi glad deeg hebt. Als het te nat is, voeg ja wat meel toe, als het te snel droog wordt, voeg water doe door je handen nat te maken, dan heb je meer controle. Laat je deeg anderhalf uur rijzen op een warme én tochtvrije plaats (mijn opa bakte vaak brood en liet dat rijzen in het berghok op de verwarmingsketel). Je kan deeg dat je niet gebruikt ook makkelijk invriezen.

An dan de focaccia. Wees gerust: het moeilijkste is voorbij.

focaccia

alle hoeveelheden naar eigen smaak. Ik hou erg van look en kruiden, maar je bent baas in eigen keuken, dus doe gerust eens zot.

– zongedroogde tomaatjes

– verse basilicum

– ontpitte zwarte olijven

– look

– peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Strooi wat meel op je werkblad. Hak de tomaatjes, basilicum en olijfjes in grove stukken. Versnipper of plet de look. Doe alles onder het deeg en kneed goed. Het deeg zal vochtiger worden van de olijfolie in de olijfjes en de marinade van de tomaatjes.Voeg meel toe tot je een mooi glad, droog deeg hebt (en het niet meer aan je werkblad kleeft).

Heb je geen zin om zelf deeg te maken? Of heb je gewoon geen tijd? Je kan ook kant en klaar glutenvrij pizzadeeg kopen. Dat gaat ook perfect. Maar ook hier: je hebt meel nodig om het deeg minder vochtig te maken.

Als je deeg goed gekneed is, neem je een bakpapier (of je gebruikt het bakpapier van je kant en klare pizzadeeg) en legt het op je bakplaat. Leg je bol deeg op het bakpapier en druk het met je vingers platter en platter, tot je een dikte hebt van ongeveer 2 a 3 cm. Je brood mag niet vlak zijn bovenaan, maak er wat putjes in met je vingers. Besprenkel je deeg met peper en grof zout en doe er nog wat olijfolie of truffelolie op. Dat gaat mooi in de kuiltjes staan en zorgt dat het brood niet te snel uitdroogt. Schuif je plaat in de oven en controleer geregeld. Soms is het klaar op 20 a 25 minuutjes, soms duurt het langer. Dat hangt er wat vanaf hoeveel deeg je maakt en hoe groot of hoe hoog het brood is.

Tadaa! Je focaccia is klaar!

Advertisements