Zero Waste – Door Eva

Sinds een kleine maand letten wij op ons plasticverbruik. En hoera! Deze week konden we geen vuilniszak buitenzetten. We zijn in een maand tijd van een propvolle vuilniszak per week naar een kwart gevulde vuilniszak gegaan. Woohoo!

Wil je zelf minder plastic verbruiken? Dit zijn mijn tips:

Maak eerst een inventaris van de verpakkingen, plastics en wegwerpmaterialen die jouw huishouden het meeste verbruikt. Zorg ervoor dat je vervangt wat je het meeste gebruikt. Je hoeft bijvoorbeeld geen wasbare wattenschijfjes te kopen als je amper wattenschijfjes gebruikt.

De spullen die wij het meeste verbruikten:

 • In de keuken: vershoudfolie, keukenpapier, bakpapier.
 • Plastic zakjes van de groentenwinkel, broodzakken van de bakker, plastic wegwerppotjes voor verse producten van de Italiaanse winkel, papieren zakjes van de notenwinkel, verpakking van theebuiltjes, allerlei verpakkingen van koekjes, groenten,…
 • Plastic flessen (2 literflessen Spa) en hun plastic verpakking.
 • Papieren zakdoekjes.
 • Wattenschijfjes.
 • Papieren servetten.

Maak daarna de plastic zakjes, het vershoudfolie, bakpapier,… die je nog hebt liggen op en vervang alles door zijn gerecycleerde/minder vervuilende variant.

 • De vershoudfolie en de broodzak die we wekelijks weggooien verving ik door Bee’s Wrap. Deze herbruikbare verpakking is gemaakt van biologisch katoenen mousseline, bijenwas, jojoba-olie en boomhars. Door de antibacteriële eigenschappen van bijenwas en jojoba-olie blijft je eten langer vers en kun je de de wraps steeds opnieuw gebruiken. Gewoon eens afwassen met een milde zeep en koud water en klaar! Ik ben echt helemaal verkocht. Niet alleen ruikt de wrap hemels, ons eten blijft ook véél langer vers. Ik kocht de wraps bij Comptoir Des Objects, een prachtige Gentse (web)shop.
IMG_0155
Ons wekelijks stokbrood verpakt in een Bee’s Wrap.
 • De vellen bakpapier die we na gebruik weggooiden, hebben we vervangen door een siliconen exemplaar. Siliconen bakvellen vind je in de Blokker, de Collishop,…
 • Ons keukenpapier zijn we nog aan het opmaken, maar gaan we op termijn vervangen door de wasbare huishouddoekjes waar ik de meubels mee afstof.
 • Bij Ohne, een verpakkingsvrije winkel in Gent, kocht ik linnen zakjes (met touwtjes!) in verschillende formaten. Met de kleine zakjes halen we noten en losse thee in onze vaste noten- en kruidenwinkel Spice Bazaar. De grotere zakjes gebruiken we voor groenten en fruit die we halen in de plaatselijke groentenwinkel. Ook bij Bio Planet kun je sinds kort met je eigen verpakkingen terecht! Thuis stoppen we de noten en thee in glazen weckpotten. De groenten gaan gewoon met zakje en al de koelkast in.
IMG_0159
Noten, dadels, rozijnen, chocolade en bloem bewaren we tegenwoordig in weckpotten.
 • De verse producten die we bij de Italiaan halen, nemen we niet meer mee naar huis in wegwerppotjes. We brengen kleine Tupperwares of glazen weckpotten mee naar de winkel. De eigenares is zo vriendelijk om onze potten te wegen en het gewicht af te trekken van het totaalbedrag.
 • We kopen bewuster. Als ik in de ene winkel een komkommer zie liggen die apart verpakt is in plastic, springen we nog even binnen in een andere winkel om zijn verpakkingsvrij broertje te halen. Ik koop geen voorraden of dubbels meer. Ik stel mezelf vragen als ik in de winkel sta. Heb ik 2 nagellakjes nodig die een halve tint van elkaar verschillen? Hoeveel streepjestruien heb je écht nodig? En hoeveel zwarte dikke truien?
 • We leven bewuster. Koekjes probeer ik zoveel mogelijk zelf te maken. We sorteren nog beter. Verpakkingsmateriaal (kartonnen doosjes,…) en beschermende bubbelplastics hergebruik ik in mijn eigen webshop. Onze tubes tandpasta snijden we open (Gnnn! Het laatste restje moét eruit!),…
 • De honderden (GRR) papieren servetten die we nog in de kast hebben liggen, zijn we aan het opmaken. Maar ik heb 10 mooie witte stoffen servetten gekocht (voor als die verdomde papieren exemplaren ooit op zijn ;)).
 • Al onze papieren zakdoekjes zijn vervangen door stoffen zakdoeken. Mijn lieve mama heeft vrolijke roze zakdoeken gestikt. Ze staan in de living en keuken in een mooie glazen pot. Mooier dan zo’n kartonnen doos, vind ik!
IMG_0151
Onze pot met stoffen zakdoeken. Kijk nekeer hoe schoon! 😉
 • Onze plastic Spa-flessen vervangen we volgende week door glazen flessen. Ik zou gerust een filter op ons kraantjeswater willen zetten, maar ik vertrouw de leidingen (misschien lood?) van ons oud huis niet helemaal.
 • Bij webshop gespecialiseerd in biocosmetica Druantia kocht ik wasbare wattenschijfjes.
 • Lintjes, touwtjes, papieren cadeauzakjes en inpakpapier proberen we zoveel mogelijk te hergebruiken.

Nog lang niet al onze vervuilende, niet-recycleerbare spullen zijn vervangen, natuurlijk. Maar we zijn goed op weg! Heb jij nog tips? Deel ze hieronder met ons!

Advertisements