– Door Eva 

(Tarwevrij, veggie)

Niets zo frustrerend voor de naarstige bakster (ha-ha, ik bak helemaal niet vaak. En: koeken. Alléén koeken) als een lief hebben dat geen zoetekauw is. Je kunt jezelf nog zo complimenteren met het resultaat (“Ma Bwert bwe moet ebt eebs broeven! Zo gwoe jong! …Wel noh wa bwarm”), het is toch niet hetzelfde als iemand die, de ogen gesloten, kreunt dat de koekjes ‘O mijn God, overheerlijk’ zijn.

Maar! Na 34 (lichte) aanpassingen heb ik een recept voor koekjes die zelfs Bert lust. En, hoezee! Hoezee! Ze zijn, naast overheerlijk (al zeg ik het zelf), ook supersimpel om te maken.

Schermafbeelding 2016-01-10 om 18.15.02
In een glazen weckpot met een herbruikbaar touwtje zijn koekjes het perfécte Zero Waste cadeau!

Komt ie!

Nodig:

  • 100 gr rozijnen (of 100 gr raw chocolate. Ik gebruik de Pure Nibs-repen van het merk Lovechock, te koop in ongeveer elke biowinkel)
  • 125 gr speltbloem
  • 125 gr havermout
  • 100 gr gezouten boerenboter
  • snuf zout
  • 3 eetlepels (of naar smaak) agavestroop (Heb je alleen speltstroop of kokosbloesemstroop in huis? Dat gaat natuurlijk ook!)

Hoe:

Verwarm de oven voor op 160° C. Laat de boter smelten in de microgolfoven. Snijd de rozijnen (als het van die dikkerds zijn) in 2 en laat ze 10 minuten wellen in warm water.

Meng de speltbloem met de havermout. Doe er een snufje zout, de gesmolten boerenboter en wat agavestroop bij. Kneed alles tot je een deeg hebt die niet te plakkerig is (nog te plakkerig? Voeg een beetje speltbloem toe). Meng nu de rozijntjes onder het deeg.

Rol het deeg open, steek de koekjes uit met vormpjes, leg op een bakvel in de oven en laat 25 tot 30 minuten bakken tot ze mooi bruin zijn.

Niet zo’n fan van rozijntjes of stroop? Vervang de rozijntjes door raw chocolate en de stroop door vers gemaakte karamelsaus (deze versie vindt Bert nog lekkerder (‘Ooo ja, ooo ja. FAK, EVA!’) en werd ook met veel smaak opgegeten door mijn tante de dessertkoningin).

Schermafbeelding 2016-01-10 om 17.39.33
De koekjes die zelfs Bert lust. Hoezee! Zelfs de rozijntjes springen uit hun jas van blijdschap!
Advertisements